Публикатор

angle-left Joensuun tapahtumamäärät kipuavat kohti koronaa edeltävää aikaa

Joensuun tapahtumamäärät kipuavat kohti koronaa edeltävää aikaa

Joensuun kaupunki tilastoi vuosittain kaupungin tiloissa järjestettävien tapahtumien määrää sekä tapahtumien kävijämääriä. Viime vuonna tapahtumia järjestettiin vuotta 2020 enemmän ja varsinkin tapahtumien kävijämäärä nousi huomattavasti.

Vuonna 2021 kaupungissa järjestettyjen tapahtumien määrä kasvoi 15 prosenttia vuoteen 2020 verrattuna. Kaupungin tilastojen mukaan tapahtumat keräsivät yli 45 prosenttia enemmän kävijöitä kuin ensimmäisenä koronavuonna 2020. Tapahtumia järjestettiin 1492 ja niiden kävijämäärä oli hieman yli 270 000.

Tapahtumien ja kävijöiden määrät ovat kuitenkin kaukana koronapandemiaa edeltäneestä ajasta. Kaupungin tilastoimia tapahtumia järjestettiin vuonna 2019 yhteensä 3315 kappaletta ja niissä oli kävijöitä yli 1,1 miljoonaa.

– Paikallinen tapahtuma-ala on palautumisen uralla ja luonnollisesti on ilahduttavaa, että viime vuonna tapahtumia päästiin järjestämään koronarajoituksista huolimatta enemmän kuin vuonna 2020. Jos tapahtumavuotta 2021 verrataan koronaa edeltävään aikaan, niin tapahtumia järjestettiin 55 prosenttia vähemmän ja kävijöitä puolestaan vieraili lähes 76 prosenttia vähemmän. Paikallisella tapahtumakentällä on vielä paljon matkaa koronaa edeltäviin lukuihin, kertoo Joensuun kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkönen.

Varsinkin kulttuuritapahtumia järjestettiin viime vuonna runsaasti. Kulttuuritapahtumien määrän nousua selittävät Joensuun kaupungin laajat luovan alan ja tapahtumien tukitoimenpiteet, kuten luovan alan exit-paketti. Tukitoimien myötä syntyi runsas määrä pienimuotoisia kulttuurin ja taiteen tilaisuuksia ja teoksia lähelle joensuulaisten arkea. Tuen myötä kaupunki järjesti muun muassa kulttuuritupsahduksia sekä mahdollisti yhteisötaiteilijoiden työskentelyn.

– Kulttuuritupsahdukset toivat syksyn aikana yli sata matalan kynnyksen terveysturvallista esitystä ja toteutusta ympäri Joensuuta, aina kauppatorilta pitäjien kohtaamispaikoille. Lisäksi yhteisötaiteilijat toteuttivat työpajoja osana eri yhteisöjä Joensuun maaseutualueella, taustoittaa Joensuun kaupungin kulttuuriohjaaja Laura Piiroinen.

 

Tapahtumavuodesta 2022 tulossa erittäin vilkas

Vuonna 2022 Joensuussa järjestetään ennätysmäärä suurtapahtumia. Esimerkiksi toukokuussa järjestetään Vihreiden puoluekokous, kesäkuussa Pikku kakkosen kesätapahtuma ja puolustusvoimien kesäkiertue, heinäkuussa valtakunnalliset Herättäjäjuhlat sekä Ilosaarirock ja elokuussa yleisurheilun Kalevan kisat. Lisäksi koronarajoituksien purkamisen jälkeen paikallisia vakiintuneita tapahtumia järjestetään normaaliin tapaan.

- Nyt alkaa viimein olla helpompi hengittää. Joensuussa on luvassa aivan huikea tapahtumavuosi ja toivon, että korona ei aiheuta enää rajoituksia tapahtuma-alalle. Nyt olisi tärkeää saada kävijät palaamaan yhteisöllisten elämysten ja tapahtumien äärelle. Näin saataisiin tapahtuma-ala ja matkailu uuteen nousuun, päättää Pyykkönen.

Kaupungin tilasto käsittää kaupungin itsensä järjestämät tapahtumat, kaupungin hallinnoimissa tiloissa ja ulkoalueilla järjestettävät tapahtumat, kaupungin rahoittamat tapahtumat sekä museoiden, kaupunginorkesterin, konservatorion, kaupunginteatterin ja kirjastojen tapahtumat.

Kaupunki ei kerää tilastoja esimerkiksi ravintoloiden ja klubien tapahtumista ja keikoista, vapaan kentän kulttuuritoimijoiden tapahtumista eikä urheiluseurojen otteluista. Kaupungin tilastoimia tapahtumia järjestetään tavanomaisena vuotena vähintään kolme tuhatta ja niissä vierailee yli miljoona kävijää.

Joensuu events facebook-syöte