Публикатор

angle-left Valtakunnallinen voimistelun suurtapahtuma Gymnaestrada järjestetään Joensuussa vuonna 2026

Valtakunnallinen voimistelun suurtapahtuma Gymnaestrada järjestetään Joensuussa vuonna 2026

Suomen Voimisteluliitto järjestää Gymnaestrada-tapahtuman Joensuussa 4.-7.6.2026. Joensuun kaupunki haki tapahtuman järjestämisoikeutta laajan yhteistyöverkoston kanssa vuoden 2022 aikana. Gymnaestradan järjestelyihin odotetaan paikallisia seuroja laajasti mukaan koko Itä-Suomen alueelta. Osallistujia nelipäiväiseen tapahtumaan odotetaan yli 10 000 ja lisäksi tuhansia kävijöitä ja katsojia.

– Olemme äärettömän iloisia, että Gymnaestrada saapuu Joensuuhun vuonna 2026. Joensuu tunnetaan tapahtumakaupunkina, jossa on helppoa järjestää tapahtumia ja asiakkaille tarjotaan jotakin unohtumatonta. Uskomme, että tapahtuma tulee herättämään laajasti huomiota ja pystymme osoittamaan kaikille Gymnaestradaan saapuville vieraille joensuulaista vieraanvaraisuutta, kertoo Joensuun kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkönen.

– Ilman aktiivisia seuroja ja paikallisia voimistelun asiantuntijoita emme voisi tätä tapahtumaa Joensuussa toteuttaa. Joensuun Katajan voimistelujaosto ja Joensuun Voimistelu ja Liikunta ovat seuroina vahvoja ja osoittaneet, että alueeltamme löytyy vahva osaaminen ja tuki Gymnaestradan järjestämiselle, jatkaa liikuntajohtaja Timo Heinonen.

Voimisteluliitto on suurten voimistelutapahtumien kaupunkia valitessaan kiinnittänyt huomiota mm. alueen aktiiviseen voimistelutoimintaan ja olosuhteisiin. Joensuussa kaupungin poikkeuksellisen hieno Mehtimäen urheilupuisto useine liikuntatiloineen, Laulurinne, kaupunkikeskustan läheisyys, tulevat Sirkkalan liikuntatilat ja joensuulaisten osoittama vahva yhteistyön ilmapiiri olivat keskeisessä roolissa kaupungin valinnassa. Voimisteluliiton tavoite on parantaa Joensuun ja laajemminkin itäisen Suomen voimistelun kasvua, toimintaympäristöä ja tunnettavuutta.

– Suurtapahtuma on toivottu ja odotettu koko voimisteluväelle tärkeä kokoontuminen, joka kantaa muistoissa läpi elämän. Gymnaestrada tarjoaa seuroille ja voimistelijoille tavoitteita ja oppimisen paikkoja ikään ja taitotasoon katsomatta. Kilpailuissa voi nähdä kaikki upeat voimistelulajit ja näytöksissä huikeita sykähdyttäviä esityksiä. Yhteinen tekeminen innostaa ja motivoi, yhdistää ja antaa iloa – se vahvistaa yhteisöllisyyttä, toteaa Voimisteluliiton projektijohtaja Päivi Tamminen.

– Joensuussa voimme järjestää perinteitä arvostavan ja myös jotain uutta tuovan tapahtuman, joka houkuttelee joukkoja laajasti mukaan myös kokeilemaan ja yleisöksi, jatkaa Tamminen.

Joensuun Kataja ry:n voimistelujaoston puheenjohtaja Rainer Kastinen on tyytyväinen siihen, että alueen voimistelu ja osaaminen saa valtakunnallista huomiota. Olosuhdeasiat Joensuussa ovat parantuneet merkittävästi toimijoiden välisen yhteistyön myötä ja voimistelun tulevaisuus näyttää valoisalta.

– Haluamme koota koko itäsuomalaisen voimisteluperheen tekemään Joensuuhun Gymnaestradaa. Uskon, että yhteistyöllä pystymme tuottamaan elämyksiä, joita ennen Gymnaestradan vieraat eivät ole kokeneet, kertoo Joensuun Voimistelu ja Liikunta JoenVoLin puheenjohtaja Johanna Laatikainen.

– Toisena tavoitteena on kasvattaa meidän toimintaamme ja osaamista, jatkaa Joensuun Kataja ry:n voimistelujaoston puheenjohtaja Rainer Kastinen.

Joensuussa järjestettävä Gymnaestrada Joensuu 2026 on osa voimistelun suurtapahtumien ketjua, ja vie osaltaan suomalaista voimisteluperinnettä eteenpäin (linkki: Museoviraston Elävän perinnön arkisto https://wiki.aineetonkulttuuriperinto.fi/wiki/Voimistelu).

Gymnaestradaan 4.-7.6.2026 odotetaan yli 10 000, jopa 12 000 osallistujaa, ja tuhansia katsojia ja kävijöitä päivittäin. Tapahtuma järjestettiin viimeksi Tampereella vuonna 2022 ja sen aluetaloudelliseksi vaikutukseksi mitattiin 6,8 miljoonaa euroa. Tapahtuman ajaksi koko kaupunki valjastetaan voimistelulle. Tapahtuma levittäytyy Joensuussa ainakin Mehtimäen, Laulurinteen, kaupunkikeskustan ja Sirkkalan alueille. Gymnaestradassa on näytöksiä, kilpailuja, suuria massaohjelmia ulkokentillä, eri lajien kokeilumahdollisuuksia sekä yllätyksellisiä uusia elementtejä. Tämä koko voimisteluperheen joka neljäs vuosi järjestettävä elämyksellinen kesätapahtuma kokoaa kaiken ikäiset voimistelijat, niin harrastajat kuin kilpailijat, kaikista eri voimistelulajeista yhteen. Tapahtuma tarjoaa runsaasti nähtävää ja erilaisten kokeilu- ja tutustumismahdollisuuksien muodossa myös voimistelun ulkopuolisille, joensuulaisille ja kaikille suomalaisille.

Suomalaisessa voimistelussa suurtapahtumilla on pitkät perinteet. 2000-luvulla Suomessa voimistelun suurtapahtumia on järjestetty: SunSvoli 2006 Tampereella, SunLahti 2013 Lahdessa, World Gymnaestrada 2015 Helsingissä, Suomi Gymnaestrada 2018 Turussa sekä Gymnaestrada 2022 Tampereella. 

Suomen Voimisteluliitto on yksi Suomen suurimmista lajiliitoista, ja suurin naisten ja tyttöjen liikuttaja. Suomessa järjestetään kilpailutoimintaa yhdeksässä eri voimistelulajissa: akrobatiavoimistelussa, joukkuevoimistelussa, kilpa-aerobicissa, miesten telinevoimistelussa, naisten telinevoimistelussa, rytmisessä voimistelussa, tanssillisessa voimistelussa, TeamGymissä sekä trampoliinivoimistelussa. Jäsenseuroissa järjestetään toimintaa harrasteliikunnasta huippuvoimisteluun. 

Kuvassa voimistelijoita

Joensuu events facebook-syöte