26.9.2018
Tapahtumapalveluilla oli kaksi kesätyöntekijää, Liisa ja Tanja, joita pyysimme viimeisenä työpäivänään kirjoittamaan ajatuksia Joensuun tapahtumista korkeakouluopiskelijoiden näkökulmasta. Viime viikolla (20.9.18) Karjalaisessa julkaistiin artikkeli "Joensuu on Suomen suhteellisesti suurin opiskelijakaupunki - ja me viihdymme sanovat opiskelijat", joten Liisan ja Tanjan kirjoitus on nyt ajankohtaisempi kuin koskaan!
Joensuu on opiskelijakaupunkina eloisa ja tapahtumarikas, niin koulujen kuin kaupunginkin puolesta. Mutta mitä opiskelija oikeastaan haluaa eri tapahtumista? Olimme kaksi viikkoa Joensuun kaupungin tapahtumapalveluilla kesätöissä, ja aloimme pohtia tapahtumia opiskelijan silmin. Toinen meistä opiskelee ammattikorkeakoulussa ja toinen yliopistossa, minkä ansiosta pystyimme myös hakemaan yhteneväisyyksiä, sekä eroja tapahtumista, ja mitä niistä halutaan.
Opiskelijat lähtevät tapahtumiin yleensä unohtaakseen koulustressin ja tapaamaan ystäviään. Vaikka "alkoholilliset" tapahtumat ovat yleisimpiä ja suosituimpia, on "alkoholittomillekin" tapahtumille kaipuuta. Alkoholittomien tapahtumien järjestäminen ja niihin ihmisten saanti vain tuntuu olevan vaikeampaa. Opiskelija toivoo, että tapahtumaan lähteminen olisi mahdollisimman matalan kynnyksen takana, samalla toivotaan mielekästä tekemistä ja itseään kiinnostavia asioita. Monipuolinen tapahtumavalikoima olisi ihanteellista ja tärkeää olisi pyrkiä huomioimaan mahdollisimman paljon erilaisia kiinnostuksen kohteita. Opiskelijan kannalta tapahtumien tulisi olla edullisia. Opiskelijat toivovat vaihtelua siihen, milloin tapahtumat ovat. Osa opiskelijoista saattaa suunnata viikonlopuksi kotipaikkakunnalleen, ja viikolla on yleensä vain myöhään olevia baaribileitä. Haalarimerkin saaminen innostaa opiskelijaa myös lähtemään tapahtumaan.
Listasimme esimerkkitapahtumia, mitkä voisivat olla kysyttyjä opiskelijoiden keskuudessa. "Alkoholittomista" tapahtumista meille nousi ideoita mm; talviriehasta, jossa voisi olla eri lajeja esim. mäenlaskun pulkkamestaruuskilpailu. Tapahtumassa voisi tarjoilla lämmintä kaakaota. Vaellusreissut, esim. Kolille tai lähemmäksi, herättivät myös mielenkiintoa, samoin kuin puistojooga. Esiin nousi myös idea elokuvaillasta ulkona, joka olisi suunnattu opiskelijoille, esim. taitokorttelissa. Yksi hullun hyvä idea olisi viettää yö kirjastossa. Siellä pystyisi esimerkiksi katsomaan elokuvia ja lukemaan rauhassa (mukaan taskulamppuja ja makuupusseja). Yksi tapahtuma mikä on järjestetty Etelä-Suomessa, on ollut PokemonGo -yö, jolloin on lähdetty porukalla etsimään pokemoneja. Samalla voisi herätä kiinnostusta muunlaiseenkin kaupunkisuunnistukseen. Geo-kätkeilyn voisi myös nostaa jälleen pinnalle. "Alkoholillisia" tapahtumia on jo paljon, mutta me olemme jääneet kaipaamaan kaljakelluntaa. Kyseisen tapahtuman voisi järjestää joko Linnunlahdella tai Pielisjoella.
Mietimme mitä yhteisiä tapahtumia AMK:illa ja Yliopistolla on. Samanlaisia tapahtumia löytyi paljon, mutta ei niinkään yhteisiä.
Muiden tahojen järjestämiä tapahtumia, jotka kiinnostavat opiskelijoita, ja joista puhuimme; Rokumentti, Poppariklubi, markkinat, Joulun avaus, Cinemare, Lunta Ilosaaressa ja Lehtiä Ilosaaressa, Popkatu sekä Ilosaarirock. Näissä tapahtumissa opiskelijoita viehättää rentous ja matala kynnys lähteä niihin mukaan niin kaveriporukalla, kuin yksinkin. Em. lisäksi niistä löytyy opiskelijabudjettiin sopivaa tekemistä ja mukavaa rentoutumista, sekä vaihtelua arkeen.
Eli yksinkertaisuudessaan opiskelijat toivovat edullisisa tapahtumia, joihin on helppo lähteä niin yksin, kuin yhdessä. Rentoa tekemistä ja hengailua isoissa tiloissa. Mielenkiintoista ja monipuolista nähtävää, kuultavaa ja tehtävää. Onneksi Joensuusta löytyy jo valmiiksi iso kattaus vaihtoehtoja.