Innehållspresentatör

angle-left Koronavuosi romahdutti tapahtumien määrän Joensuussa – järjestäjien keskuudessa kuitenkin odottava ja toiveikas tunnelma

Koronavuosi romahdutti tapahtumien määrän Joensuussa – järjestäjien keskuudessa kuitenkin odottava ja toiveikas tunnelma

Joensuun kaupunki tilastoi tapahtumien määriä kävijöineen vuosittain. Kaupungin tilastodata käsittää kaupungin itsensä järjestämät tapahtumat, kaupungin hallinnoimissa tiloissa ja ulkoalueilla järjestettävät tapahtumat, kaupungin rahoittamat tapahtumat sekä museoiden, orkesterin, konservatorion, kaupunginteatterin ja kirjastojen tapahtumat.

Kaupunki ei kerää tilastoja esimerkiksi ravintoloiden ja klubien tapahtumista ja keikoista, vapaan kentän kulttuuritoimijoiden tapahtumista eikä urheiluseurojen otteluista. Kaupungin tilastoimia tapahtumia tavanomaisena vuotena järjestetään vähintään kolme tuhatta ja kävijöitä niissä yhteen lasketusti käy yli miljoona.

Koronavuonna 2020 Joensuussa järjestettiin 61 % vähemmän tapahtumia ja kävijöitä oli 83 % vähemmän kuin vuonna 2019. Kaupungin tilastoimia tapahtumia vuonna 2019 järjestettiin 3315 kappaletta ja niissä kävijöitä oli hieman reilut 1,1 miljoonaa. Korona tiputti tapahtumien määrän 1293:een ja kävijämäärän vajaaseen 190 000:een.

– Tiesimme, että kokoontumisrajoituksilla on luonnollisesti merkittävä vaikutus tapahtumien ja kävijöiden määrään. Tilastotietomme antavat nyt konkreettisemman kuvan laskusta. Luonnollisesti tapahtumien ja kävijöiden määrän laskulla on myös merkittävä vaikutus alueemme talouteen ja vireyteen, kertoo Joensuun kaupungin markkinointijohtaja Markku Pyykkönen.

Joensuun kaupungin viestintä- ja tapahtumapalvelut kutsui maaliskuun loppupuolella maakunnan tapahtumajärjestäjät koolle etätapaamiseen juttelemaan vuoden 2021 tunnelmista sekä tapahtumien tilanteista. Koolla oli reilut 50 tapahtumatuottajaa ja vieraana oli Tapahtumateollisuus ry:n johtaja Kati Kuusisto, joka kertoi alan edunvalvonnan tilanteesta Suomen hallituksen suuntaan. Alalle odotetaan kesäksi valtion tapahtumatakuuta ja yritystukia.

Maakunnan tapahtumatoimijoilta kysyttiin myös tunnelmia sekä järjestelyjen tilanteita kyselyllä, johon vastasi 30 tapahtumatuottajaa.

– Tapahtumajärjestäjiä mietityttää tapahtumien kannattavuus sekä koronan tuomien turvallisuusjärjestelyjen aiheuttama lisätyö ja -kustannukset. Pieni osa kyselyyn vastanneista oli kovin ankeissa mietteissä tämän vuoden osalta, mutta yleisin tunnelma on toiveikkuus sekä toimintavalmius, kertoo tuottaja Teemu Laasonen.

Päällisin puolin alueemme tapahtumajärjestäjät ovat toiveikkaita sen suhteen, että viimeistään syksyllä päästään taas järjestämään tapahtumia Joensuun seudulla.

– Monet tapahtumat on valmisteltu jo niin pitkälle, että puuttuu vain lähtölaukaus, eli tieto milloin rajoitukset hellittävät. Moni on jo toteuttanut tapahtumia vaihtoehtoisilla tavoilla, kuten striimaamalla tai ainakin aikoo toteuttaa niin vielä tämän vuoden aikana. Striimaamisen teknisiin puoliin ja tekijänoikeuslupa-asioihin toivotaan apua ja koulutuksen järjestämistä. Odotettavissa on myös jonkinasteinen tapahtumien suma, kun rajoitukset poistuvat ja järjestät toivovat tähän yhdessä koordinoitua viestintää. Tämä on myös kuluttajien ja kuluttajaturvallisuuden kannalta tärkeää asia, Laasonen jatkaa.

 

Joensuu events facebook-syöte